Zwarte Woud Duitsland

Welkom op Zwartewoudgids.nl
Het online magazine over het prachtige Zwarte Woud in Duitsland.

Informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Zwarte Woud boerderij

Zwarte Woud tips

Vakantieparken

Koekoeksklokken museum Furtwangen

Furtwangen is een kleine stad, gelegen in het zwarte woud ten zuidwesten van Duitsland. Een kleine beek stroomt door de stad heen die later weer uitmondt in de Donau. De stad ligt dertig kilometer van Freiburg af en behoort tot de staat Baden Württemberg. Het is een plek waar heerlijk vakantie gevierd kan worden in één van de hotels, appartementen of vakwerkhuizen.

De stad biedt tal van recreatieve faciliteiten aan voor recreanten en vakantiegangers. In de zomer is het er heerlijk wandelen, zwemmen, fietsen, tennis spelen, paardrijden of vissen. In de winter zijn er pistes met skiliften vlakbij en er kan ook een bezoek afgelegd worden aan de Triberg watervallen, Titisee, het Europapark en vele andere plaatsen.

Het klokkenmuseum Furtwangen 

De koekoeksklokken werden uitgevonden in het Schwarzwald en bestaan al honderden jaren. Eén van de eerste mechanische koekoeksklok dateert uit 1629 en behoorde toe aan de royalty’s van Saksen. Er wordt beweerd dat de boeren en de vrouwen in wintertijd niks te doen hadden in de lange avonduren en dat zij daarom werkten aan uurwerken. Op die manier zou de koekoeksklok ontstaan zijn. Vroeger werkte zo’n klok nog met een blaasbalg, pijp en met een slinger, maar tegenwoordig hebben deze klokken een kwarts mechanisme en wordt er op talloze manieren koekoek geroepen. 

Het klokkenmuseum Furtwangen toont verschillende stijlen van oude koekoeksklokken die gemaakt werden in de oude geschiedenis. Zo zijn er klokken uit het jaar 1800, mechanische klokken, atoomklokken en klokken met een digitale led uitgang. Het museum is dagelijks geopend met inbegrip van feestdagen, meestal van negen uur in de ochtend tot vijf uur in de avond. 

Andere bezienswaardigheden

De hoogste berg in het Zwarte Woud heet de Feldberg en vanuit de Brend toren in Furtwangen kan de omgeving verkend worden. Ook de Gunther rotsen zijn bekend. Dit zijn grote, granieten rotsen vlakbij de Brend, begroeid met mos. Vergeet ook de Hexenlochmuhle niet. Dit is een molen die gebouwd is in het jaar 1825. Deze traditionele oude molen is typisch voor het Schwarzwald. 

Gastronomie en verblijf

Furtwangen kent veel cafés, hotels, jeugdherbergen en pensions. Het is een mooi uitgangspunt voor zomer- en wintersporten. Wandelen en skiën kan zo voor de deur. Er liggen tal van heerlijke restaurants in de buurt. Ook is er een rustieke herberg dichtbij gelegen. Een mooi voorbeeld is Gasthof Michelhof met zijn unieke plafondschildering en heerlijke gerechten, zoals de typisch Duitse wienerschnitzel of salade met worst. 

Cultuur, sport en recreatie 

Ook in Furtwangen wordt er carnaval gevierd. Op cultuurgebied kan het gezin gaan tekenen of schilderen en zich laten inspireren door de bewoners van deze stad. Er is een kunst- en cultuurkelder die muziek cabaret presenteert, dames in prachtige gewaden die levenslust uitstralen en glamour stelen de show. Heerlijk naar de zomermarkt gaan, naar de bekende Weihnachtsmarkt of luisteren naar geheimzinnige kerstverhalen onder het genot van een glas glühwein. Elk jaar wordt er in het Zwarte Woud ook een fietsmarathon gehouden waar iedereen welkom is.

>> Dorpen en steden in het Zwarte Woud