Zwarte Woud Duitsland

Welkom op Zwartewoudgids.nl
Het online magazine over het prachtige Zwarte Woud in Duitsland.

Informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Zwarte Woud boerderij

Zwarte Woud tips

Vakantieparken

Erdmanshöhle

De Erdmanshöhle in het dorp Hasel is de enige druipsteengrot in het Zwarte Woud. Volgens een legende woonden hier lang geleden aardmannetjes, de zogenaamde Heinzelmännchen, die ongezien allerlei klusjes deden voor de mensen in de omgeving. De dwergen hielpen de lokale bewoners in het geheim in huis of op het land. Tegenwoordig is de grot vooral een toeristische attractie, die jaarlijks behoorlijk wat publiek trekt. De reizigers gaan op ontdekkingstocht door de onderwereld, op zoek naar de aardmannetjes of minstens naar het bewijs dat ze er ooit zaten. Er zijn bij de bewoners van Hasel in ieder geval genoeg verhalen over het rijk van de aardmannetjes bekend.

Erdmanshöhle: een koele grot van 7 graden

Binnen in de grot is het 7 graden, dus bezoekers dienen een jas mee te nemen, zelfs in de zomer. De aardmannetjes zijn deze temperatuur wel gewend, maar voor gewone stervelingen kan het behoorlijk fris zijn. De rondleiding door de grot duurt ongeveer 40 minuten en de afstand bedraagt 360 meter in totaal. De tocht voert door zalen en lage gangen en is wat minder geschikt voor mensen die niet goed kunnen bukken.

De geschiedenis van de grot

De grot Erdmanshöhle heeft een boeiende geschiedenis. Geologen komen van heinde en verre om één van de meest interessante Karstlandschappen van Centraal-Europa te bezichtigen. In de omgeving is hierover genoeg informatie te verkrijgen.

De benen strekken na een bezoek aan de grot

Na een bezoek aan de Erdmanshöhle kan de wat sportievere bezoeker een wandeling maken langs de “Haseler Erdmannsweg”, waarover ook diverse legendes de ronde doen. Verder zijn er in dit deel van het Zwarte Woud nog genoeg andere leuke uitjes te bedenken, zoals een bezoek aan het Freilichtmuseum Klausenhof in Herrischried. Dit is het oudste bewaard gebleven huis in de bouwstijl van het Schwarzwald. Het is in 1424 gebouwd en is tegenwoordig een openluchtmuseum waar een kijkje kan worden genomen in een lang vervlogen tijd. In de loop der jaren is het museum steeds verder uitgebreid en nu heeft het zelfs een bakhuis, een smidse en een boerentuin.

Nog meer sprookjesfiguren ontdekken

Voor de liefhebbers van legendes en sprookjes is het Hauff Märchen Museum ook zeker een bezoekje waard. Dit sprookjesmuseum is geheel gewijd aan de verhalen en sprookjes die in de 19e eeuw aan de pen van Wilhelm Hauff zijn ontsproten. In zijn korte leven heeft deze man prachtige werken geschreven, zoals bijvoorbeeld het beroemde sprookje “Het Koude Hart”.

>> Dorpen en steden in het Zwarte Woud