Zwarte Woud Duitsland

Welkom op Zwartewoudgids.nl
Het online magazine over het prachtige Zwarte Woud in Duitsland.

Informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Zwarte Woud boerderij

Zwarte Woud tips

Vakantieparken

Freudenstadt

In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg ligt een pareltje, genaamd Freudenstadt. Met een inwonersaantal van meer dan 23.000 mensen en een oppervlakte van 87,58 km² maakt dat Freudenstadt een middelgrote stad is. Deze stad ligt op een hoogte van 732 meter en gezien deze hoge ligging krijgt het gebied veel zonuren en is het er aangenaam vertoeven, tijdens welk seizoen dan ook. Het stadje is echt een toeristisch knooppunt. Het ligt tussen Stuttgart en Straatsburg in het centrum van het Zwarte Woud, waar ook verbindingswegen te vinden zijn met deze steden. Haar stormachtige verleden maakt dit een prachtig stadje met een rijke geschiedenis.

De geschiedenis van Freudenstadt

Tijdens de tweede wereldoorlog werd het stadje vrijwel compleet verwoest. Het enige gebouw dat niet in de as gelegd werd, is de hoofdkerk van het stadje. Verder werd alles met de grond gelijkgemaakt door onder andere bombardementen van Amerikanen en artilleriebeschietingen van de Fransen. De hoofdkerk werd rond 1599 gebouwd tegen alle heilige principes in. De kerk kreeg een L-vorm. Waar normaliter een kerk een hoofdaltaar als centraal punt heeft, kreeg deze kerk dat niet. Hier bouwde men het hoofdaltaar op het snijpunt waar de twee “benen” van de “L” elkaar raken. Bijzonder om te noemen is ook dat mannen en vrouwen gescheiden de kerkdiensten moesten volgen. Mannen en vrouwen konden elkaar tijdens de dienst daarom niet zien, waardoor avances en opstootjes niet mogelijk waren. 

Het heden van Freudenstadt

Buiten de rijke geschiedenis van deze stad, is er in onze moderne tijd ook een heleboel nieuws te beleven. Freudenstadt is een echte trekpleister voor toeristen, waardoor er veel bedrijvigheid is en er veel activiteiten te doen zijn. Zo zijn er verschillende streekmusea, is er een ham rokerij, een glasblazerij en een uitzichttoren, genaamd Friedrichsturm. Het stadje heeft ook een kuuroord genaamd Panorama-Bad, waar het mogelijk is om te zwemmen en te genieten van een heerlijk saunabezoek. 

De toekomst van Freudenstadt

Naast alle bezienswaardigheden en vaste attracties, zijn er ook jaarlijks verschillende terugkerende evenementen waarbij alle zinnen geprikkeld worden. In april of mei is er een muziekfestival in het Zwarte Woud. Rond mei en juni is er een Hamburger Fischmarkt, waarbij verkopers luidkeels hun producten aan de man brengen en in september is er een kunst- en cultuurmarkt waar iedereen terecht kan voor allerlei snuisterijen. Natuurlijk mag ook de kerstmarkt met lampionnenoptocht en Kerstman bezoek in december niet vergeten worden. Buiten deze festiviteiten om kan er in deze regio ook prima gewandeld worden en is het ook mogelijk om aan het stadse gevoel te ontsnappen. 

>> Dorpen en steden in het Zwarte Woud