Zwarte Woud Duitsland

Welkom op Zwartewoudgids.nl
Het online magazine over het prachtige Zwarte Woud in Duitsland.

Informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Zwarte Woud boerderij

Zwarte Woud tips

Vakantieparken

Karlsruhe

De eerste geschiedenis van de stad Karlsruhe in het Zwarte Woud begon rond het jaar 1715. In die tijd waren er maar tweeduizend inwoners. In ruil voor de vrijheid kregen deze inwoners verplichte arbeid, immuniteit en burgerlijke rechtspraak. Na de oprichting groeide de stad langzaam uit tot de tweede grootste stad van Baden-Württemberg. 

Het verkeer

De stad wordt doorkruist door een netwerk van wegen die in een waaiervorm liggen. Het begin daarvan werd gemaakt in de achttiende eeuw. Voetgangers en fietsers kunnen aangenaam hun gang gaan en een goed spoorwegnet maakt ritjes naar het platteland mogelijk. 

De veelzijdigheid van Karlsruhe

Een vakantie naar deze stad loont zich altijd, want er zijn een overvloed van attracties beschikbaar en dingen om te doen met familie en kinderen. Naast de musea en paleizen zijn er ook veel plekken om te ontspannen. Het ervaren van de middeleeuwse romantiek is er mogelijk door straatfestivals, openluchtconcerten en andere culturele voorzieningen. 

Attracties in Karlsruhe

Het prachtige paleis is meer dan tweehonderd jaar oud en is nu een museum. Oude sieraden, aardwerk of een standbeelden collectie aanschouwen, zijn er mogelijk. Vanaf de toren is er een prachtig uitzicht over de stad. De Karsruher piramide stamt uit het begin van achttienhonderd en is het symbool van de stad. 

De Kaiserstrasse is de belangrijkste winkelstraat in Karsruhe. Het is een lange weg met de stadspoorten Durlacher Tor en Mühlburger Tor. Breng een bezoekje aan het Staatstheater of de Schauburg, een oude bioscoop waar genoten kan worden van films in hun originele versie. Het Wildparkstadion is het stadion van de plaatselijke voetbalclub. Dit is gelegen in de buurt van het paleis. Hier wordt zelfs het bijwonen van een voetbalwedstrijd een hele ervaring. 

Het Zeitgeist klokkenmuseum laat ‘s werelds meest unieke klokken zien. De allereerste tikkende klokken van Europa zijn er te bewonderen, maar bij het museum ligt ook een schitterende rozen- en kruidentuin. De botanische tuin is een must-see met twintig verschillende boomsoorten, cactussen en tropische planten. 

Wat te doen met familie en kinderen? 

Karlsruhe is een stad in het Zwarte Woud dat genoeg afleiding biedt en tal van attracties bezit middenin de stad. De dierentuin die in het midden van de stad ligt als een waaier, herbergt meer dan negenhonderd dieren waarvan er ongeveer honderdvijftig verschillende soorten zijn. Loop de Japanse tuin in, neem een rondleiding, ervaar de bergen van de Himalaya of een toendra landschap: het is er allemaal mogelijk!

Het Europabad is een spannend waterpark waar heerlijk zwemmen mogelijk is. Ook zijn er waterglijbanen en een sauna om te ontdekken. Er is zelfs een champagne whirlpool gelegen! De bijna driehonderd meter grote heuvel is het hoogste punt van de stad, vanaf daar is er een prachtig uitzicht over de stad te zien. 

De stad biedt puur winkelplezier. Er zijn verschillende winkelcentra met luxueuze architectuur beschikbaar. Winkelen is er mogelijk in meer dan honderd winkels. Ook zijn er lekkere restaurants en bars beschikbaar. Tevens is er alles te vinden op mode- en welnessgebied. De Kaiserkarl en Bosweg zijn wel de belangrijkste winkelstraten met elegante winkels. 

Museums in Karlsruhe

In deze adembenemende stad liggen tal van musea, zoals het Badisches Landesmuseum. Dit werd gebouwd in 1919 en gesitueerd in het Paleis van Karlsruhe. Het museum herbergt talloze kunstcollecties over oude beschavingen die verdeeld zijn over vier verdiepingen. Zo is er ook de State Art Galery die de legendes van eeuwen bewaard heeft, alsook kunstwerken uit de impressionistische en expressionistische tijd. Ook is een bezoek aan het natuurkundemuseum of de Stadsgalerij mogelijk. Het centrum voor Kunst- en Mediatechnologie toont alles van de hedendaagse kunstvormen. 

Uitjes in Karlsruhe

Bezienswaardige steden in de buurt van de stad zijn Heilbronn, Pforzheim, Rastatt en natuurlijk het kuuroord Baden-Baden. Deze steden zijn via de spoorweg van Karlsruhe goed te bereiken. Maak een fietstocht langs de Rijn, of ga met de kabelbaan naar de top van de Turmberg als iets actiever gewenst is. 

>> Dorpen en steden in het Zwarte Woud