Zwarte Woud Duitsland

Welkom op Zwartewoudgids.nl
Het online magazine over het prachtige Zwarte Woud in Duitsland.

Informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Zwarte Woud boerderij

Zwarte Woud tips

Vakantieparken

St-Blasien

Het is niet voor niets dat veel sprookjes zijn geschreven in de omgeving van het Zwarte Woud. Dit dichtbeboste en bergachtige gebied in Zuid Duitsland is al eeuwenlang een fascinerende plek. Een mooie uitvalsbasis om dit prachtige gebied te bezoeken is het kleine St.Blasien, een dorpje met een verrassend fraai aangezicht.

Een indrukwekkende kerk en klooster

St.Blasien wordt in haar uiterlijk gedomineerd door de domkerk en het bijbehorende klooster. Tussen het weldadige groen prijkt de St. Blasius, de naamgever van het dorp. Deze voormalige abdijkerk heeft een indrukwekkende façade en één van de grootste koepels van Europa. De prachtige pilaren die een zuiverheid uitademen, samen met de weergaloze schildering van deze koepel, is ronduit imponerend te noemen. De kerk stamt uit de 9e eeuw, maar is zeer goed geconserveerd. Tot het einde van de zeventiende eeuw kende deze kerk een bloeiperiode, totdat de monniken door herindeling van gebieden hun heil elders zochten. In het sobere interieur is die rijke geschiedenis voelbaar, net zoals in het kloostergebouw achter de kerk. Ook dit klooster is meer dan duizend jaar oud. Nu is er een college in gevestigd. Omringd met een mooi park lijkt dit klooster het perfecte decor te vormen voor een spannend sprookje.

Het aangename centrum van St.Blasien

Er zijn wat winkels in het centrum, aan de oever van de Alb. Flaneren in de straten van St.Blasien is een leuke bezigheid, omdat er leuke gebouwen te ontdekken zijn. Eén van die gebouwen is de Kurgarten. Het is een zonnewijzer in Barokstijl. Vele lokale bewoners zullen zeggen dat dit de mooiste is van Zuid-Duitsland. Op de wijzer worden het uur en de maan getoond. Het is prachtig vormgegeven met een Griekse God. Vanuit de straten waarop de typische oud-Duitse huisjes te bezichtigen zijn, is het groen van het omliggende woud goed zichtbaar.

Het grootste bosgebied

Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied dat Duitsland kent. Het staat vol met voornamelijk sparren- en dennenbomen. De Vogezen, bij de buur Frankrijk, is de Franse variant van het woud. Het hoogste punt, de Feldberg, ligt op 1493 meter. Hier is goed te merken waarom de Romeinen dit vroeger een ondoordringbaar bos noemden. Deze omgeving leent zich bijzonder goed voor wandelaars, mountainbikers en recreanten. Er zijn diverse routes te bewandelen en er is in elk seizoen volop te genieten van de kleuren, de fenomenale uitzichten en de rustige sfeer. Tot rust komen is hier bijzonder eenvoudig. Het Zwarte woud is een weergaloos groene omgeving waar veel natuurlijk leven te zien is. Niet voor niets is dit een ontzettend populaire bestemming voor veel toeristen.

>> Dorpen en steden in het Zwarte Woud