Zwarte Woud Duitsland

Welkom op Zwartewoudgids.nl
Het online magazine over het prachtige Zwarte Woud in Duitsland.

Informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Zwarte Woud boerderij

Zwarte Woud tips

Vakantieparken

Watervallen bij Triberg

Het grootste bosgebied in Duitsland is het Zwarte Woud, in het Duits Schwarzwald genoemd. Het is een middelgebergte gebied in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg, gelegen aan de rivier de Rijn en aan de Franse grens. Het grootste deel van het gebied is dichte bebossing. Er groeien voornamelijk dennen- en sparrenbomen.

Het hoogste punt van het gebergte in het Zwarte Woud is de Feldberg. De top bevindt zich op 1493 meter boven NAP. In het gebergte kunnen er mooie, lange wandelingen gemaakt worden. Er is veel te ontdekken en het is een erg rustige omgeving.

Het Zwarte Woud dankt deze naam aan de Romeinen. Dit volk noemde het donkere, bijna ondoordringbare woud, “Silva Nigra” wat Zwarte of Donkere Woud betekent. In het jaar 868 werd dit gebied voor het eerst Schwarzwald genoemd. Dit werd namelijk beschreven in een document van het Zwitserse klooster St. Gallen.

Tegenwoordig kennen heel wat mensen het Zwarte Woud uit de sprookjes van de gebroeders Grimm. Daarnaast is het Zwarte Woud één van de populairste vakantiebestemmingen in Duitsland. 

Triberg im Schwarzwald

Het kleine stadje Triberg ligt op ongeveer 60 minuten rijden van Freiburg. Het stadje telt iets meer dan 4700 inwoners. In het centrum zijn veel souvenirwinkeltjes en restaurantjes te vinden.  Op anderhalve kilometer van het stadscentrum bevindt zich de grootste koekoeksklok ter wereld. Deze klok is net zo groot als een huis.

De grootste trekpleister van Triberg zijn ongetwijfeld de 7 watervallen in het Zwarte Woud.

De watervallen van Triberg

Eén van de populaire bezienswaardigheden in het Zwarte Woud zijn de watervallen van Triberg. Deze watervallen behoren tot één van de grootste van Duitsland.

Door het Zwarte Woud kronkelt de rivier de Gutach. Bij de watervallen valt het water van de rivier van 872 meter hoogte tot een hoogte van 711 meter boven NAP. De Gutach loopt over een glooiend plateau om uiteindelijk in 7 grote stappen 163 meter naar beneden te storten tot in de V-vormige vallei van Triberg. In deze vallei bevindt zich ook het dorp Triberg.

De vallei van Triberg kenmerkt zich door de steile, granieten rotswanden. De watervallen zijn gevormd door een aantal breuken in het graniet en de latere gletsjers in het Pleistocene tijdperk. Bij de watervallen is een wandeling uitgestippeld. Deze wandeltocht is met 2,5 kilometer niet heel erg lang, maar is wel geschikt voor gezinnen met kinderen. Onderweg zijn enkele mooie uitzichtpunten aangelegd om te genieten van het schitterende uitzicht.

Vlak naast de watervallen is een klimpark met hangbruggetjes en een abseilwand aanwezig. Iets verderop is ook nog een klimwand te vinden. Dus voor de avonturier is er ook genoeg te doen.

Schuin tegenover de watervallen is het Zwarte Woud museum. Ook dit museum is het bezoeken waard, zelfs voor de kinderen. Er wordt een goed beeld gegeven over het leven in het Zwarte Woud, over de economie en de verschillende culturen in het gebied. 

>> Dorpen en steden in het Zwarte Woud