Zwarte Woud Duitsland

Welkom op Zwartewoudgids.nl
Het online magazine over het prachtige Zwarte Woud in Duitsland.

Informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Zwarte Woud boerderij

Zwarte Woud tips

Vakantieparken

Offenburg

In de Duitse deelstaat Baden-Wüttemberg ligt de plaats Offenburg. Deze stad heeft ongeveer 57.000 inwoners en ligt tussen Karlsruhe en Freiberg. Offenburg is de kernstad met daarnaast de deelstaten Bühl, Bohlbach, Fessenbach, Griesheim, Waltersweier, Weier, Zunsweiere, Winschläg en Zel-Weierenbach.

De geschiedenis van Offenburg

De stad werd voor het eerst in 1101 vermeld. De hertogen van Zähringen bouwden toen een burcht waarbij het stadje ontstond. In de aanloop naar de Badense Revolutie in 1848/1849 werd het programma van de plaats geopenbaard. Het bevatte dertien eisen van het volk van Baden. Er werden grondrechten en mensenrechten, waaronder de persvrijheid, geëist. Ook een progressieve inkomstenbelasting was één van de eisen. Begin jaren ’70 werden de voormalige zelfstandige stadsdelen, ten gevolge van de gemeentelijke herindeling, in de stad ingelijfd.

Bezienswaardigheden in Offenburg

De plaats kent meerdere bezienswaardigheden. Het Gasthaus Salmen is zeker een bezoek waard. Ook het Ridderhuis en het Jodenbad moeten er bezocht worden. Het voormalige koningshof, het raadhuis, het Salzhaus en de Driefaltigkeitskirche zijn ook het bezichtigen waard.

Een perfecte uitvalbasis

Voor het plannen van fietsroutes is Offenburg een zeer goede uitvalbasis. Onderweg zijn er voldoende rustplaatsen voor een hapje en een drankje. In deze omgeving van Duitsland, het Zwarte Woud, is het eten en drinken goed, zoals eigenlijk in heel Duitsland. De bevolking is er gastvrij en behulpzaam. Ook voor wandelroutes is het een goede plek. Voor het overnachten zijn er voldoende mogelijkheden beschikbaar. Er zijn genoeg hotels en andere gelegenheden waar de nacht kan worden doorgebracht. In de ochtend, na het nuttigen van de ochtendmaaltijd, is het van daaruit vertrekken goed mogelijk om dan tijdens de avonduren weer terug te keren. 

Gezellig winkelen

Wie van winkelen houdt, zal er met plezier zijn gang kunnen gaan. Er zijn voldoende winkelstraatjes die gezellig zijn. Ook is het mogelijk om tijdens het winkelen de huizen te bewonderen, waarvan de één nog mooier is dan de andere. Omdat er een eigen wijnsoort, namelijk de bekende Rieslingwijn, wordt gebrouwen, is het mogelijk om daar goedkoop van te genieten. Op één van de vele terrasjes is het mogelijk om, na het winkelen, deze wijn uit te proberen. 

Op bezoek bij de buren

Ongeveer een half uurtje rijden van Offenburg ligt het buitenluchtmuseum Vogtsbauerbhof in Gutbach. Tijdens een bezoek wordt er een mooi beeld weergegeven van het vroegere boerenleven in het Zwarte Woud. Ook de plaatst Straatsburg wordt niet vergeten. Hier zijn de dom, de oude binnenstad en het Europese parlement te bezichtigen. Vervelen tijdens een verblijf in deze streek is er zeker niet bij. Er zijn zoveel mogelijkheden dat er tijd te kort is!

>> Dorpen en steden in het Zwarte Woud