Zwarte Woud Duitsland

Welkom op Zwartewoudgids.nl
Het online magazine over het prachtige Zwarte Woud in Duitsland.

Informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Zwarte Woud boerderij

Zwarte Woud tips

Vakantieparken

Noordelijk Zwarte Woud

Voor de liefhebbers van de natuur ligt tussen de dichtbegroeide dennenbomen het Noordelijk Zwarte Woud. Prachtige steile bergen, diepe dalen en grote bosgebieden bepalen hier het uitzicht. De naam “Zwarte Woud” werd vroeger gebruikt om aan te geven dat het bos ondoordringbaar was. Hout werd er gebruikt als belangrijkste handelsmiddel. 

Ontspanning in de thermen of met sporten

Het Noordelijk Zwarte Woud staat bekend om haar mineraalbronnen en thermen. Er zijn zes kuuroorden waar gasten worden besprenkeld met geneeskrachtig bronwater: Baden-Baden, Bad Herrenalb, Bad Wildbad, Bad Liebenzel, Bad Rippoldsau-Schapbach en Bad Teinach-Zavelstein. Er is dus genoeg ruimte voor ontspanning, voor ieder die daar in deze drukke tijd behoefte aan heeft. Ook voor sportieve gasten is er genoeg te beleven: deltavliegen, golfen, klimmen en uiteraard het maken van lange wandeltochten.

Er zijn drie klassieke wandelroutes die allen beginnen vanuit de stad Pforzheim: de West-, Oost- en Middenroute. De beroemde SchwarzwaldhochstraBe die deze routes doorkruist, ook wel bekend als de B500, is een uitgestrekte weg van 65 km lang die vakantiegangers vanuit het noorden richting Freudenstadt voert. 

Culinaire hoogstandjes

Zo'n lange wandeling maakt hongerig en daar heeft het noorden haar restaurants op aangepast. Er zijn verschillende gourmetrestaurants te vinden waar de culinaire hoogstandjes de toeristen om de oren vliegen. Daarnaast zijn er vele koffietafels en rustieke cafés aanwezig waar prima geluncht kan worden met een heerlijk stuk Schwarzwälder Kirschtorte.

Een bijzonere mythologie

Naast de prachtige natuur staat het Noordelijk Zwarte Woud vooral bekend om haar cultuur en bijzonder mythologisch verleden. Allerlei mythische figuren zoals de duivel, heksen en geesten zouden in het gebied hebben geleefd. De volkslegende vertelt dat er naast deze wezens ook nuttige dwergen (ErdMännlein) zouden voorkomen, die het geheel weer in evenwicht brachten door goed te doen en deze wezens te verdrijven.

Culturele bezienswaardigheden

Tijdens een verblijf in het Zwarte Woud zullen culturele bezienswaardigheden zoals het bezoeken van burchten, kastelen, musea en kloosters vertier bieden voor jong en oud. In de kloosters en kerken is handwerk uit vroegere tijden te zien. In het stadje Kinzigdal is het uit roze zandstenen gebouwde Benedictijner klooster Alpirsbach te bewonderen. Gasten kunnen hier klooster- en kruisgang concerten bijwonen, de architectuur van het klooster bewonderen, leren schilderen of mediteren in een kloosterwerkplaats.

Culturele Festivals

Ook het stadje Ettlingen dat aan de rivier de Elbe ligt, is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Hier zijn folklore festivals en theateruitvoeringen ongekend populair. Van juni tot en met augustus vind hier het “Schlossfestspiele” plaats, wat inhoudt dat er in deze periode dagelijks musicals en theaterstukken voor kinderen worden opgevoerd.

Het Zwetschgenfest dat in het tweede weekend in september in Altwindeck Bühl plaatsvindt, is eveneens een aanrader. Hier wordt het bestaan van een zoete, blauwe vrucht: de “Bühler Frühzwetschge” gevierd. Er zijn allerlei lekkernijen te koop waar deze vrucht in wordt gebruikt, er is een miss verkiezing voor de “blauwste koningin”, alsook een kermis. 

Tot slot beschikt het noorden van het Zwarte Woud over winkeltjes waar de traditionele koekoeksklokken en bollenhoeden te bewonderen zijn.

>> Dorpen en steden in het Zwarte Woud